Putovanja autobusom na skijalište ima svoje specifičnosti, prednosti i mane. Zbog brojnih prednosti i mana, na Vama je da odlučite da li ćete ići na skijanje i bordanje s organiziranim autobusnim prijevozom ili ćete ići s vlastitim prijevozom.
Turistička agencija Izazov od 2004-e godine vodi skijaše i boardere autobusima,  te imamo veliko iskustvo organiziranja putovanja s autobusom na razne skijaške destinacije po Europi.
Kao neke prednosti autobunog prijevoza naveli bi slijedeće:

  • ne morate brinuti o smjeru putovanja, vodič Izazov-a i vozač autobusa brinu o tome, možete opušteno gledati filmove, družiti se, jesti sendviče, piti sokove i upoznavati i promatrati druge ljude u autobusu
  • nemate problema s transportom opreme i prtljage, sve ide u autobus
  • kompletnu check-in postupak, preuzimanje ključeva smještaja, skipaseva odrasđuje naš vodič. Vaše je samo da budete kooperativni s vodičem i koncentrirani u tom trenutku
  • ne morate brinuti i nabaljati zimsku opremu, autobusi bi trebali prije puta imati kompletnu zimsku opremu spremnu
  • mogućnost upznavanja drugih ljudi iz autobusa za vrijeme puta i na pauzama
  • po nekim izračunima jeftinije je po osobi ići autobusom nego vlastitim prijevozom


Također, kako ima prednosti, putovanje autobusom na skijanje ima i mane, pa navodimo i tih par mana:

  • autobus ne može voziti istom brzinom kao i osobni automobil, šta znači da samo putovanje automatski duže traje
  • ograničena količina prtljege po osobi
  • autobus staje svaka 3,4 sata na pauzu za WC i slično, s osobnim autom možete stati kad god želite


PRTLJAGA
Kod autobusnog prijevoza, radi ograničenog prtljažnog prostora,  ograničena je i količina prtljage koje se može uzeti po osobi.
Znači, dozvoljeno je uzeti:
- jednu torbu za skije ili snowboard
- jednu torbu za pancerice ili buce
- jednu putno torbu / kofer po osobi gdje ide roba
- jednu malo torbu / ruksak koji ide s Vama gore na sjedalo (osobne stvari, sednviči, voda...).
Višak prtljage po osobi nećemo nažalost moći primiti u bus jer neće stati.

VODIČ / PRATITELJ PUTOVANJA
U svakom autobusu koji Vas vozi na skijanje i bordanje imamo po jednog, a ponekad i dva vodiča (ovisno o destinaciji i kmpleksnosti destinacije) koji se brinu oko pravca putovanja, dolaska na vrijeme na destinaciju, podjelu i smještaj u apartmane i sobe, podjelu ski pasova, organizaciju škole skijanje. Jako je bitno da slušate upute vodiča u busu, šta znači da kad naš vodič nešta priča da ga poslušate jer ćete dobiti korisne a i bitne putne informacije.
Također svaki naš vodič će izdiktirati u autobus i svoj broj mobitela na koji je dostupan. U slučaju nekih problema, kontaktirate vodiča koji će ako nemože rješiti sam problem na licu mjesta kontaktirati kancelariju u Zagrebu za uspješno rješavanje problema.
Svi naši vodiči su bili na većini destinacija, te su iskusni, društveni i rješiti će sve bez većih problema.
Također je naša praksa da napravimo Whats up ili Viber grupu svih putnika na kojima naš vodič daje sve informacije pismenim putem tako da na taj način komunicira s svim putnicima u autobusu.
Prije putovanja ćete u završnom pismu s svim putnim informacijama dobiti i ime i prezime vodiča / pratitelja putovanja s njegovim brojem mobitela.

SJEDENJE U AUTOBUSU
Sjedala u autobusu su numerirana i svaki putnik ima točno određeni broj sjedala na kojem sjedi. Turistička agencija Izazov u suradnji s vodičem putovanja slaže raspored sjedenja po nekim željama putnika (više naprijed u busu, više nazad u busu, blizu nekih putnika). Mi ćemo ako budemo u mogućnosti sve želje putnika probati ispuniti ako nam se na vrijeme jave nama u kancelariju te želje.
Plan sjedenja na 7 dnevnim putovanjima će biti objavljen na prednjim i srednjim vratima autobusa, te Vas molimo da se držite tog plana. Naravno, moguće su promjene na licu mjesta uz uzajamni dogovor putnika, te da je i naš vodič obaviješten o tome.
Za 1dnevne i vikend izlete ne radimo plan sjedenja nego putnici sami sebi zauzimaju sjedala kako tko dolazi.

WC U AUTOBUSU
WC u autobusu se ne koristi, te je zaključan. Autobus staje svaka 3,4 sata na odmorištima s WC-om.
U slučaju neke hitne potrebe može se stati i prije predviđene pauze. WC u autobus se može koristiti jedino u nekih vanrednim situacijama.

SLUŽBENI PRIJEVOZNICI
Turistička agencija Izazov surađuje s više autobusnih prijevoznika u RH. Nastojima da autobusi uvijek budu kvalitetni, šta znači da imaju kofer za skije i snowboarde (za 7 dnevna putovanja), odnosuno prikolicu ako je autobus na kat (za 7 dnevna putovanja), da imaju DVD-TV, klima uređaj, ugodna sjedala,da mikrofon radi....Jako nam je bitno da prijevoz bude na najvišem mogućem nivou jer se na nekim destinacijama u Francusku vozi i gotovo 15-20 sati.